Jerguš je štvrták. Recept, ktorý nám priniesol ako svoj vlastný projekt nás veľmi inšpiroval. S jeho súhlasom recept uerejňujeme a tešíme sa na ďalšie…
Potrebujeme:
špaldové krúpy, guľatozrná ryža, pšeno, morská soľ, morská riasa Kombu, voda
Postup:
Do odmerky nasypeme obilniny z každej obilniny dáme tretinu odmerky. Nasypeme do hrnca, najlepšie do keramického. Obilniny treba umyť a opláchnuť v 3 vodách. Do hrnca s obilím nalejeme 5 odmeriek vody a necháme namočené 8 hodín.
Po 8 hodinách máčania dáme variť, zoberieme penu a vyhodíme, pridáme 2 štipky soli a 4 cm riasi Kombu a dáme na najmenší horák a na 2 sieťky. Varíme 2 až 2,5 hodiny.
Servírovanie:
Po uvarení necháme kašu pol hodinu postáť a potom ju podávame s varenou zeleninou, ktorú ochutíme so sójovou omáčkou a tekvicovým olejom. Kašu posypeme s praženým nelúpaným sezamom.
Kaša sa dá variť aj z iných druhov obilnín napríklad: jačmenné krúpy, lúpaný ovos, špaldové krúpy, pšeno, biela ryža.
Dobrú chuť!